Etätoimiston edut verkkoliiketoimintaan keskittyvissä yrityksissä

Vanhat toimiston klo 8-16 tai 9-17 työasenteet ja -tavat muuttuvat hitaasti. Kellon mukaan aina toimistossa työskennelleen voi olla vaikea asennoitua työn tekemisen uusiin malleihin, mutta se ei ole kuitenkaan mahdotonta. Siinä missä ennen työntekijä istui esimiehen valvovan silmän alla, nyt kotikone pitää yhteydestä huolen sekä samalla etätyöntekijän ajan tasalla. Kaikille aloille ja työpaikoille ei etätyö sovi, mutta useimmiten se onkin vaihtoehtona luovilla aloilla tai it-työläisille. Etätyötä voi toki tehdä osana työviikkoa myös perinteisissä toimistotöissä, kun järjestää työt niin, että esimerkiksi perjantaina ei ole palavereja tai asiakastapaamisia.

Videolla vinkkejä etätyöpisteen suunnitteluun.
Ihminen on aina ollut ja on edelleen perusluonteeltaan muutosvastainen, mutta pelkästään tietotekniikan huima kehitys viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on pakottanut ihmisenkin muuttumaan. Kehitys ei ole ollut vain hyväksi, sillä samalla elämän tahti on kiristynyt ja työ vaatii nyt monin tavoin enemmän kuin ennen. Saman kahdeksan tunnin työpäivän aikana pitää saadakin tehdyksi paljon enemmän. Työntekijän aikaa ja voimavaroja kuluttaa myös kilpailu muitten työntekijöitten kesken sekä työasioiden miettiminen vapaa-aikana, kun työpäivä ei siihen enää riitä. Etätyö voikin merkitä joillekin tekijöilleen suoraa elämänlaadun kohentumista. Työpäivissä kotona on enemmän läsnäoloa, minkä on huomattu lisäävän tehokkuutta, ja samalla sen on huomattu vähentävän muiden kustannusten ohella myös sairauspoissaoloja.

Unelmien kotitoimisto rakentumassa
Etätyön teettäminen on noussut monissa yrityksissä varteenotettavaksi vaihtoehdoksi muun muassa juuri kasvavien kuluerien paineessa. Työtiloja halutaan käyttää kustannustehokkaammin, ja silloin eräs ratkaisu on ulkoistaa osa toimiston toiminnoista etätyön kautta. Etätyö säästää resursseja myös työntekijältä, sillä vuositasolla voi syntyä tuntuvaa säästöä matkakuluissa kodin ja työpaikan välillä sekä ajassa. Yhä korkeammalle kohoavat vuokrat ajavat monet etsimään asunnon yhä kauempaa, ja se merkitsee päivittäin pitkiä työmatkoja. Etätyössä tämän päivittäin säästyvän parituntisen voi käyttää esimerkiksi työntekoon.

Etäältä työskentely, eli etätyö saattaa sopia kokonaisuudessaan yksinasuvalle paremmin kuin perheelliselle, tosin sekin voi olla vain järjestelykysymys. Toisaalta työ kaukana toimistosta voi tuntua yksinäiseltä, mutta tarkemmin ajatellen, omassa huoneessaan istuva sihteeri voi olla työpaikallaan yksinäisempi kuin etätyöläinen. Skype yhdistää kotona työskentelevän helposti fyysiseen työpaikkaan ja samanaikaisesti jopa useampaan työkaveriin. Palaveriin osallistuminenkaan ei enää edellytä välttämättä työpaikalle menoa. Perheellinen voi kotona työskentelyä varten tarvita erillisen työhuoneen, mutta toisaalta perhe saattaa toimia paremmin, kun isä tai äiti ei ole aina poissa kotoa. Lisähaasteita voi tuoda työajan sovittaminen muun perheen elämään sopivaksi.
Itselleni etätyö on mieleinen työn tekemisen vaihtoehto. Voin itse valita milloin ja missä työskentelen, ja jos työni on luovaa, valitsen työtuntini inspiraation mukaan ja paikan sen mukaan, mikä inspiroi. Kesällä työpisteeni voi olla vaikkapa oma parveke tai hiekkaranta meren rannalla.Voin myös tehdä töitä yön viileydessä ja hiljaisuudessa, jos niin haluan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>